lederlaszlo.comMinden, ami pszichológia

Kezdetnek Columbo: tudatosság és jelenlét a vezetésben

A legtöbb vezető Magyarországon ódzkodik a relaxációs technikáktól, pedig hiedelmeikkel ellentétben a felgyorsulás helyett a lelassulással lehet jobb döntéseket hozni.

Amikor a vezetői coaching alkalmon először megpendítettem Zsoltnak, az ötvenes éveiben járó, rendkívül tudatos és kiváló vezérigazgatónak a meditációs és a jóga gyakorlatok lehetőségét, az arckifejezése alapján bármibe fogadtam volna, hogy ezekre sohasem fog sor kerülni. Megszoktam már, hogy a hazai vállalati kultúra kevés zen buddhista elemet tartalmaz és hogy a témában íródott business bestsellereket a legtöbb hazai vezető vicces olvasmányként lapozza át, általában pár perc leforgása alatt.

Zsolt azonban így folytatta:

„hangos könyv vagy hanganyag jöhet, majd meghallgatom a reggeli dugóban”.

Talán egyikünkben sem tudatosodott, hogy spontán mindfulness fejlesztésbe kezdtünk. Dugóban, Közép-Európában meditációs gyakorlatokat végezni? Kétségtelenül merész ötlet és haladó szint, önmagában is forradalmi vezetői viselkedés. 

Kilépés a multitask kultúrából

A mindennel egyszerre foglalkozó, szimultán ügyeket kiváló minőségben pörgető asszisztens, menedzser, csúcsvezető képe beleivódott a mindennapjainkba. A szomorú valóság azonban az, hogy a sok feladatra egyszerre koncentrálni tudó emberek a minőségi munkavégzést többnyire csak rövid ideig képesek fenntartani, és sokszor csak rutin feladatok elvégzésére alkalmazhatók. Az innováció, az újszerű megoldások és a kreativitás – minden tapasztalat azt mutatja –szívesebben mutatkozik meg a szemlélődő, érző típusú munkatársaknál, mint az örök cselekvésbe és agyalásba bonyolódott kollegáknál.
A lassítás és a nyitott befogadás képessége megnöveli a sikeres vezetői döntések valószínűségét. Nem kell rögtön a dalai lámával kezdenünk, elég, ha zaklatott perceinkben felidézzük Columbo felügyelő ballonkabátos alakját. Figyelni, észrevenni, ráhangolódni. Minden sikeres döntés mögött az „értelmezd és reagálj” elve rajzolódik ki. Fontos tudnunk, hogy a meditáció elsősorban fókuszálási- és gondolattisztítási gyakorlat, és csak másodsorban stresszcsökkentő technika.

Metál a sziklák között

Egy rendkívüli teherbírású, munkamániás ügyvezető igazgató hölgy mesélte, hogy számára az az igazi kikapcsolódás, amikor a fülhallgatóból metál zenét hallgatva, elképesztő sebességgel futva száguldhat az osztrák Alpok sziklái között. A példából talán kikövetkeztethető, hogy a professzionális rekreációt minden vezetőnek érdemes tudatosan felépítenie. A mindfulness ebben az esetben ugyanis nem jelent mást, mint hogy a kocogás legyen kocogás az elménk és pszichénk részére is. Hogy a rekreáció ne csak izzadás legyen ne sportolás, horgászás, vagy erdei séta közben válaszoljuk meg a nem fogadott telefonhívásokat. Ne ekkor akarjuk angol nyelvtudásunkat gyorsan továbbfejleszteni, sőt kedvenc zenéinket is inkább később, mondjuk „zenehallgatás közben” hallgassuk meg. Az alapszabály rendkívül egyszerű: ha ki akarsz kapcsolni, kapcsolj ki mindent. Legyél ott, aztán bárhol lehetsz.

A négy fül modell

Tud egy percig egy dologra figyelni? Fogadjunk, hogy nem. Én sem tudok, pedig évek óta gyakorlom. Ne ijedjen meg, egy európai (vagy észak-amerikai) ember átlaga talán a 10-20 másodperc közötti tartományban helyezkedik el. Figyelmünk azonban sikeresen trenírozható.
Józan paraszti ésszel is belátható, hogy az a vezető, aki aktív figyelmét fejleszti, sokat több és értékesebb információ birtokába kerül. Ehhez azonban az aktív figyelem legfontosabb akadályait sorban le kell tudnunk győzni. A magas stressz-szint, a sokfelé irányuló figyelem, a múlt információin való rágódás, vagy éppen az eljövendő eseményekre fókuszálás mind az ellen hatnak, hogy valójában jelen legyünk. Az aktív figyelem fejlesztése napi gyakorlást igényel, mintha csak sportversenyre készülnénk.


Az aktív figyelem képességének megteremtésével nyílik lehetőség a figyelem legmagasabb fokának, az értő figyelemnek az elsajátítására.
Az értő figyelem elsajátítása teszi lehetővé a vezetés talán legkifinomultabb eszközének, a vezetői intuíciónak az alkalmazását.


Ne törődjünk bele, hogy mindössze két füllel rendelkezünk. Von Thun hamburgi kommunikációs guru ( Schulz von Thun, Friedemann,Kommunikációs stílusok, Háttér Kiadó, 2014) négy fül modellje sokat segíthet a mindennapokban. Eszerint velünk született képességgel rendelkezünk, hogy az emberek közötti kommunikációban ne csak az adatokat és tényeket, de a kommunikáló én-üzeneteit (Mit mond magáról, ki ez az ember?), a kapcsolati üzeneteket (Mit gondol rólam, milyen a hozzám fűződő viszonya?), illetve az akarati vagy cselekvési üzeneteket (Mi a szándéka mindezzel, amit most mond? Mit akar valójában, mire van szüksége?) is könnyedén kiolvassuk, ha megfelelő mértékben jelen tudunk lenni, és ráhangolódunk a kommunikációra.

Egy kis gyógyító bambulás

Semmiképpen sem a legstresszesebb pillanatokban próbáljuk meg testtudatosságunkat felébreszteni. Stressz alatt testi jelzéseink nehezen értelmezhetők, esetleg ijesztővé is válhatnak. Az arra hajlamos személyek pánikreakciókat, ritka esetben pánikrohamot is elszenvedhetnek.
Kezdjük a meditációt egy kis gyógyító bambulással. A bambulás ugyanis velünk született meditációs technika. Az elménk spontán kikapcsolásait aztán fokozatosan továbbfejleszthetjük.
Gondolkodjunk szünetekben. A tudatosság és az aktív jelenlét ugyanis erőforrás igényes vállalkozás. A napi kis szünetek, az egyes feladatokat elválasztó pár perces kikapcsolások jelentős mentális erőt szabadíthatnak fel. Még egy csúcsvezető is meg kell, hogy engedhesse magának, hogy naponta többször pár percre becsukja a szemét, amely az agy számára rendkívül pihentető.

Már csak hab a tortán, ha emellett néhányszor kényelmesen elbambul. Ha pedig azon kapja magát, hogy az időnként elbambuló beosztottjai miatt nem emelkedik a vérnyomása, sőt tudatosan nem zavarja meg őket, akkor egész biztosan stabil tudatossággal rendelkezik és elsajátította a megértő figyelem legmagasabb fokát.

Mindfulness ráhangoló tippek:

A gyorsaság nem mindig hatékony

Legfontosabb alapelv,amelyet rohanó világunkban nehéz elfogadnunk, hogy a hatékonyság nem egyenlő a gyorsasággal.  A hirtelen reagálás sokszor csak pótcselekvés, a gondolkodás, a jó döntés előkészítés, az ügyek „megérlelésének” hiánya.

Koncentrálj egy dologra

Az álproduktivitás klasszikus példája a multitask munkavégzés. A Ohioi Egyetem munkatársa Zheng Wang kutatásai szerint a multitask munkavégzés éppen azért vonzó, mert úgy érezzük, mintha rendkívül hatékonyak lennénk. Szoktassa magát fokozatosan arra, hogy egyszerre egy ügyre vagy feladatra tudjon koncentrálni.

Kapcsolj ki mindent, ha dolgozni akarsz

A Harvard Egyetem kutatásai szerint normál munkavégzés alatt a munkaidő körülbelül ötven százalékában, máshol jár az agyunk. Ez akkor is igaz, ha nincs körülöttünk közvetlen, a koncentrációnkat zavaró egyéb tényező. Az állandóan kommunikáló okostelefon, de még a kellemes zene is tovább csökkenti koncentrációnkat.

Kapcsolj ki mindent, ha pihenni akarsz

A Harvardi Egyetem kutatásának talán még izgalmasabb üzenete, hogy gondolataink állandó vándorlása  szabadidőnkben is folytatódik. A vizsgálat szerint, a multitask pihenés éppúgy nem hatékony, mint a sok feladatra egyszerre koncentráló munkavégzés.

Egy kis énidő

Mindenkinek szüksége van azokra a védett idő intervallumokra, más szóval énidőre, amikor kizárólag saját érzéseivel, gondolataival vagyis önmagával foglalkozhat. Ennek megteremtése elsősorban saját elhatározásunktól függ, hiszen már a napi pár perc „kiszakadást” is nagy hálával nyugtázza testünk, lelkünk.

Engedd le a vállaidat

Kezdje ezzel az egyszerű gyakorlattal, és érdekes élményben lesz része. Vegyen mély levegőt, és lassan kifújva engedje le a vállait. Talán észre sem veszi, de  stressz hatás alatt, akár órák hosszat is, feszesen felemelve tartjuk a vállainkat. A leengedés megkönnyíti a lelki leengedést is.

 

A cikk a HVG Pszichológia  2017/3-as számában jelent meg.

Kapcsolódó írás: Csendes vezetés: https://lederlaszlo.com/szervezetfejlesztes/csendes-vezetes/

https://lederlaszlo.com/wp-content/uploads/2017/02/youtube4.png.jpg