lederlaszlo.comMinden, ami pszichológia

Csendes vezetés

Csendben megnyerni a szíveket, a fejeket és a meccseket

Carlo Ancelotti, Csendes Vezetés című bestsellerének legelején frappánsan összefoglalja a csendes vagy „soft vezetés” legfontosabb feladatait: megnyerni a szíveket, a fejeket és a meccseket. Számos pszichológiai tanulmány készült arról, hogy hangszínünk, szavaink, beszédünk ritmusa mennyi mindent elárul arról, hogy magabiztos szakemberek vagy a szerepüket tanuló kezdők vagyunk. Nem meglepő, hogy az önmagukban bizonytalan vezetők, öntudatlanul magasabb és fojtottabb hangon beszélnek.  A körülöttük dolgozók nem tudják ugyan, hogy hogyan, de megérzik, hogy valami nincs rendben a főnökkel.

Csendes vezetés-belülről vezetés

Nagy csodák pedig nincsenek. A valós csendes vezetés nem felvett stílus, inkább a vezetői önismereti út pozitív végállomása. A hibáikat és korlátaikat ismerő emberek egyszerűen nyugodtabbá válnak, hiszen erősségeikre építve tudatosabban élhetik mindennapjaikat és könnyebben oldhatják meg az eléjük táruló problémákat.

A nagypályás diplomácia mindig „soft diplomácia”

Eszembe jutott egy pár évvel ezelőtt szemem előtt zajló vezetői konfliktus néhány fontos mondata. Egy felső vezető, lassan elliluló fejjel hallgatta középvezetője lesújtó beszámolóját a mezőgazdasági nagyüzemben az éjszaka során megfagyott növényekről. A felső vezető száját a következő szavak hagyták el: „nem érdekel a megrohadt növény, engem az idegesít, hogy maga ilyen nyugodt…Milyen vezető maga? Van magának felelősség érzése? „A középvezető, aki az Egyesült Államokban nőtt fel és végzett vezetői tanulmányokat, érdeklődéssel és értetlenséggel hallgatta a kifakadást. Mind később elmondta, őt pont arra nevelték, hogy ha nagy a baj, ne kiabáljon, hanem próbáljon minél nyugodtabb és csendesebb maradni. A példa jól mutatja, hogy sajnos kevés hazai vezető  látogatott „A” kategóriás vezetői iskolákat. Az üvöltöző, hangos, harcias vezetés  a világ fejlettebb országaiban ugyanis könnyen szalonképtelenséggel párosul.

Introvertált vezetők előnyben?

Wharton, Grant és a vezetői gurunak tartott Jim Collins kutatásai szerint is az introvertált vezetők  számos területen hatékonyabban működnek, mint extrovertált kollegáik. Úgy tűnik, a csendes vezetők mellett több új ötlet valósítható meg, és fókuszukat kevésbé befolyásolja munkatársaik karizmája.  A csendes vezetés elhíresült példája Doug Conant, a Campbell Soup valamikori CEO-ja. A visszahúzódó és nehezen kommunikáló vezérigazgató kézzel írott üzeneteket váltott kollegáival. Ezek segítségével kérdezte, illetve dicsérte meg őket. Az üzenetírás nemcsak a cég kultúrájának részévé vált, de a kollegák nagyon megszerették vezetőjük ezen csendes úton kifejezett humanizmusát.  Később a mintegy 30 ezer darabból álló üzenetgyűjteményt  Conant engedélyével, nagy sikerrel publikálták. „Rendszeres csenddel” a kiégés ellen is védekezhetünk. Úgy tűnik, hogy az introvertált személyiségű vezetők, öntudatlanul is több szünetet iktatnak be nagyobb megterhelések közé, mint extrovertált társaik. Egy introvertált ember ugyanis hamarabb megtelik a külvilág ingereivel és egyszerűen több időre van szüksége ezek megfelelő feldolgozására. Ez azonban jelentős védelmet is jelenthet.

Jó döntés, csendben

További kutatási eredmények igazolják a tényt, hogy a vezetői döntések minősége sokban függ attól, a vezetőnek lehetősége van-e nyugodt körülmények között, legtöbbször visszavonulva, döntésének megfelelő előkészítésére.  A csendes, töprengő vezetők nagyobb eséllyel hoznak jó döntéseket, hiszen a nyugodt körülmények mind a logikus, mind pedig az intuitív döntéshozatalt alapvetően segítik.

Tippek vezetőknek:

  • Ne higgyenek a hangos és kemény menedzser mítoszában. Figyeljék azokat a vezetőket, aki csendben teszik a dolgukat. Ne nézzék le a félénk, nehezen kommunikáló munkatársaikat.
  • Ha Ön is nehezen kommunikál másokkal, ne feltétlen kommunikációs tréningen fejlessze képességeit. Inkább fejlessze önmagát a ” csendes vezetés” irányába.
  • Vicces játéknak tűnhet, de próbáljon meg időnként elvonulni és a fülére zajvédő „fülest” helyezni. Ha elfogadta a csöndet, kezdjen csendesen gondolkodni. Valószínűleg teljesen másfajta gondolatok és megoldások jutnak majd eszébe, mint azt eddig megszokta.
  • Próbáljon ki egyszer egy pár napos csend tábort. Ne féljen tőle, több évet fiatalodhat a teste és a lelke is.

Kapcsolódó írás: Tudatosság a vezetésben

https://lederlaszlo.com/wp-content/uploads/2017/02/youtube4.png.jpg