lederlaszlo.comMinden, ami pszichológia

Vezetéspszichológia

Pszichológia  a vezetésben: a személyiség számít

Íme, néhány kiragadott gyakori kérdés, melyet sokszor hallok vezetőktől vagy vezetőnek készülő szakemberektől coachingjainkon és tréningjeinken.

Vezetőnek születni kell vagy azt is meg lehet tanulni?

Kimerem jelenteni, hogy sokan vannak született vezetők, vagy helyesebben fogalmazva személyiségük hatékony vezetővé teszi őket.  Ezzel együtt vannak nagyon rossz pozícióból induló embertársaink is, és olyanok is, akiknek soha sem szabadna embereket vezetniük. Személyiségünk azonban egész életünk folyamán változik és személyiségvonásaink fejleszthetőek. Fontos, hogy személyiségről és nem vezetés technikáról beszélünk!  A jó vezetéstechnika még nem tett senkit jó vezetővé.

Hány év tapasztalat szükséges az önismerethez?

Valaki évekig nézheti a focit sajnos még sem lesz belőle futballista. Egy jó vezető mellett dolgozni például kifejezetten előnyös lehet, de nem elégséges. Sok minden megtanulható, de igazából csak az számít, amit a saját bőrünkön tapasztalunk meg. A sok tapasztalat pedig akkor ér valamit, ha az, az önismeretünket is gazdagítja.  Alapvetően két vezetői típus különböztethető meg  a tudatos vezetés szempontjából: a vakvezetés, illetve az önismereti vezetés.

Aki a legtöbbet segíthet, de általában nem létezik

Ő az őszinte kollega, minden vezetői fejlődés mozgatórugója.  A vezetők nagy része azonban nem szeretné tudni, hogy milyen vezetőnek látják a beosztottjai. A munkatársak általában villámgyorsan kiismerik, hogy mikor és mit lehet a főnöknek megmondani. A vezetők nagy része többnyire egyenesen” leneveli” környezetét az őszinte visszajelzésről és a sajátjától eltérő látásmódról. A vakvezetés tiszta jele, a főnöki megkérdőjelezhetetlenség homályos kultúrája.

Jó vezetés tehát egyenlő az emberismerettel?

A pszichológiai készségeket sokszor – sajnos tévesen- összekeverjük a jó emberismerettel A jó emberismeret fontos, de önmagában kevés. Felismerhetem egy kollegámban a potenciális helyettesemet, de hogy ez a pozícióm féltését és ezzel járó szorongást vagy éppen ellenkezőleg  mentori és támogató, netán atyáskodó viselkedést vált ki belőlem, már inkább önismeret kérdése.

Racionális és intuitív vezetés. A Sony példája.

Vannak helyzetek és időpontok, amikor egy vezetőnek racionálisnak és megint máskor teljesen intuitívnak kell lennie. A kutatások alapján egy jó vezető soha nem vezet csak racionális módon, bár nagyon sok jó nevű vezető iskola ezt sulykolja tanulói fejébe. A jó vezető érzelmeivel és intuícióval is dolgozik. Aki nem hiszi, olvassa el Morita Akionak a Sony megalapítójának könyvét. (Morita Akio: Made in Japan). Csak egy példa a sok közül: Morita Akio egyszer arra ébredt, hogy a világnak szüksége van egy hordozható zenelejátszóra. A mérnökei (kitűnő szakemberek) megpróbálták lebeszélni, de nem sikerült. Amikor a készülék elkészült, Morito úgy érezte a ” walkman” név lesz a legütősebb. A marketinges munkatársai (szintén kitűnő szakemberek) le is beszélték róla, végül egy tévedés folytán mégis ezzel a névvel kezdődött el a kampány. Több száz millió darabot adtak el belőle pár év alatt….

Ha Önt érdeklik vezetői személyiségfejlesztő programjaink írjon nekünk egy rövid e-mailt. Szívesen küldünk Önnek tájékoztatót, vagy leülünk Önnel kötetlen beszélgetésre.

További info: leder.laszlo@prleder.hu

https://lederlaszlo.com/wp-content/uploads/2017/02/youtube4.png.jpg