lederlaszlo.comMinden, ami pszichológia

Tippek problémás vezetők ellen

Hogyan ismerjük fel a problémás vezetőt?

 • Csak a tettangry-businessman-boss-jpgek számítanak: ne tévesszenek meg bennünket a sima modor és a nagy szavak. Kizárólag azt figyeljük és tudjuk meg másoktól, hogy a vezető mit szokott csinálni, hogyan viselkedik különböző helyzetekben.
 • Hangulatingadozás barométer. Az egyik legegyszerűbb mérési eszköz. Munkavállalóként nagyon hamar megtapasztaljuk, hogy a vezetőnk hangulati ingadozásai elviselhetőek-e vagy túl mennek a normálisan elfogadható határon. A gyakori és nagy ingadozások, különösképpen az indokolatlan hangulatváltozások neurotikus hajlamra utalnak.
 • „Szélsőséges helyzetek”. Személyiségünk rejtett oldala legtöbbször csak szélsőséges helyzetekben válik láthatóvá. Hogyan reagál vezetőnk a stresszre, a konfliktusokra? Megőrzi nyugalmát, képes az őt ért sérelmeken felül emelkedni? Tudja- e feszült helyzetben is kontrollálni saját érzéseit?
 • Önreflexió teszt. Fontos jelzés, hogy lehet-e a vezetőnkkel őszintén kommunikálni, esetleg neki nem tetsző visszajelzést adni anélkül, hogy bennünket retorzió érne. A neurotikus és személyiségzavarral küzdő személyek nehezen kezelnek bármilyen negatív visszajelzést.
 • Frissítsük az CV-nket. Abban az esetben, ha a vezetőnk megalázó helyzetbe hozza bármelyik kollégánkat, nagy a valószínűsége, hogy hamarosan ránk is sor kerül. Ha a megalázás mások előtt történik meg, érdemes gyorsan körülnéznünk a munkaerő piacon.

További hasznos tippek:angry-businesswoman-on-phone-M30924

 • A holdudvar teszt. Madarat tolláról, vezetőt holdudvaráról… Kik veszik körül a vezetőt ? (kikkel veszi magát körül) Megbízható, kiszámítható, esetleg kedves emberek? Komisszárok vagy lakájok? Nagyon sokat elárul a vezetési kultúráról. Milyen érzéssekkel megy be a főnöki titkárságra vagy a főnök szobájába?
 • Sztárok felemelkedése és bukása. Sztárképző hely az ön munkahelye? Olyan mintha egy örök „ki mit tud”-ban kellene élni, ahol nyertesek és vesztesek, sztárok és kegyvesztettek gyakran cserélik egymást?
 • Döntésképesség teszt. A vezető egyik legfontosabb erénye, hogy megfelelő döntéseket képes hozni. Milyen a mi főnökünk? Nehezen szüli meg a döntéseket, gyakran megbénítja a közös munkát indokolatlan hezitálással? Döntéseit érzelmek vagy a ráció határozzák meg? Jellemző, hogy különböző helyzetekben meglepően eltérő döntéseket hoz? A döntésképtelenség mögött leggyakrabban szorongás, időnként akár személyiségproblémák is állhatnak
 • Ennek nincs semmi értelme, de a főnök így szokta kérni. Ismerős Önnek a következő párbeszéd? „A főnök így kéri: pedig nincs semmi értelme. – Mondtátok már neki?- Persze, sokszor, de ragaszkodik hozzá. ” A bizarr kérések, az irracionális ragaszkodás nem praktikus vagy egyenes káros megoldásokhoz rendkívül rossz jel. A vezetői bogarasság, a munkahelyi vezetői rituálék megbetegítő légkörre utalhatnak.
 • Kontroll, kontroll, kontroll… Tanácsadói munkám során gyakran találkozom kontroll mániás vezetőkkel. Egyik emlékezetes esetem az a családi vállalkozó, aki nem volt hajlandó munkatársainak saját emailt csináltatni. Minden levél az ő fiókjába érkezett, amit az asszisztense felolvasott számára. Egy frissen szerződtetett kitűnő sales-es kolléga ezt látva másnap felmondott. Jó érzékkel tette.
 • A tested beszélni szeretne veled a főnöködről. Figyeljünk a testünkre, mert a testünk sok mindent szeretne nekünk elmondani a főnökünkről. Gyomorfájás, hirtelen allergia, fejfájás, állandó kimerültség, netán szívproblémák ha a főnök előkerül a szobájából?
 • Emberi hangok. Egy kis irodai zsongás. Az emberi hang kétszeresen is fontos munkahelyünk és főnökünk lélektani tesztelésében. Emberi hang uralkodik az Ön munkahelyén? Ha egymáshoz szólnak a kollégák, ha a vezető bárkivel beszél, az Önben jó vagy rossz érzéseket kelt? Másik értelemben: jellemzi-e az irodát, hogy időnként kis zsongás alakul ki, akár nevetés is hallható, vagy inkább feszült csönd uralkodik? Félreértés ne essék, a legtöbb munkafolyamathoz csönd és nyugalom szükséges. „Az emberi hang teszt” azon a megfigyelésen alapszik, hogy jó munkahelyi légkör esetén, a feszült munkát időnként spontán kis beszélgetések szakítják meg. Ezek a munkavégzés fontos szünetei, amik növelik a munkahatékonyságot.
 • A főnök beszélni szeretne veled”-teszt. Rossz érzései támadtak a mondatot olvasva? Érdemes elgondolkodnia. Már az is fontos, hogy a munkahelyén főnöke üzenni szokott-e munkatársaival vagy veszi a fáradtságot és személyesen közli: ” Valamikor jó lenne átbeszélnünk a dolgokat. Egyeztessünk időpontot…” Ön melyiket szokta hallani?

https://lederlaszlo.com/wp-content/uploads/2017/02/youtube4.png.jpg