Kezdetnek Columbo: tudatosság és jelenlét a vezetésben

A legtöbb vezető Magyarországon ódzkodik a relaxációs technikáktól, pedig hiedelmeikkel ellentétben a felgyorsulás helyett a lelassulással lehet jobb döntéseket hozni.

Amikor a vezetői coaching alkalmon először megpendítettem Zsoltnak, az ötvenes éveiben járó, rendkívül tudatos és kiváló vezérigazgatónak a meditációs és a jóga gyakorlatok lehetőségét, az arckifejezése alapján bármibe fogadtam volna, hogy ezekre sohasem fog sor kerülni. Megszoktam már, hogy a hazai vállalati kultúra kevés zen buddhista elemet tartalmaz és hogy a témában íródott business bestsellereket a legtöbb hazai vezető vicces olvasmányként lapozza át, általában pár perc leforgása alatt.

Zsolt azonban így folytatta:

„hangos könyv vagy hanganyag jöhet, majd meghallgatom a reggeli dugóban”.

Talán egyikünkben sem tudatosodott, hogy spontán mindfulness fejlesztésbe kezdtünk. Dugóban, Közép-Európában meditációs gyakorlatokat végezni? Kétségtelenül merész ötlet és haladó szint, önmagában is forradalmi vezetői viselkedés. 

Kilépés a multitask kultúrából

A mindennel egyszerre foglalkozó, szimultán ügyeket kiváló minőségben pörgető asszisztens, menedzser, csúcsvezető képe beleivódott a mindennapjainkba. A szomorú valóság azonban az, hogy a sok feladatra egyszerre koncentrálni tudó emberek a minőségi munkavégzést többnyire csak rövid ideig képesek fenntartani, és sokszor csak rutin feladatok elvégzésére alkalmazhatók. Az innováció, az újszerű megoldások és a kreativitás – minden tapasztalat azt mutatja –szívesebben mutatkozik meg a szemlélődő, érző típusú munkatársaknál, mint az örök cselekvésbe és agyalásba bonyolódott kollegáknál.
A lassítás és a nyitott befogadás képessége megnöveli a sikeres vezetői döntések valószínűségét. Nem kell rögtön a dalai lámával kezdenünk, elég, ha zaklatott perceinkben felidézzük Columbo felügyelő ballonkabátos alakját. Figyelni, észrevenni, ráhangolódni. Minden sikeres döntés mögött az „értelmezd és reagálj” elve rajzolódik ki. Fontos tudnunk, hogy a meditáció elsősorban fókuszálási- és gondolattisztítási gyakorlat, és csak másodsorban stresszcsökkentő technika.

Metál a sziklák között

Egy rendkívüli teherbírású, munkamániás ügyvezető igazgató hölgy mesélte, hogy számára az az igazi kikapcsolódás, amikor a fülhallgatóból metál zenét hallgatva, elképesztő sebességgel futva száguldhat az osztrák Alpok sziklái között. A példából talán kikövetkeztethető, hogy a professzionális rekreációt minden vezetőnek érdemes tudatosan felépítenie. A mindfulness ebben az esetben ugyanis nem jelent mást, mint hogy a kocogás legyen kocogás az elménk és pszichénk részére is. Hogy a rekreáció ne csak izzadás legyen ne sportolás, horgászás, vagy erdei séta közben válaszoljuk meg a nem fogadott telefonhívásokat. Ne ekkor akarjuk angol nyelvtudásunkat gyorsan továbbfejleszteni, sőt kedvenc zenéinket is inkább később, mondjuk „zenehallgatás közben” hallgassuk meg. Az alapszabály rendkívül egyszerű: ha ki akarsz kapcsolni, kapcsolj ki mindent. Legyél ott, aztán bárhol lehetsz.

A teljes cikk a HVG Pszichológia legújabb 2017/3-as számában olvasható

Kapcsolódó írás: Csendes vezetés: http://lederlaszlo.com/szervezetfejlesztes/csendes-vezetes/